Leefgebied wolf

Ooit waren wolven een gewone verschijning op het gehele noordelijk halfrond, maar door toedoen van de mens is hun leefgebied drastisch ingeperkt. Voor een deel is dat omdat het leefgebied door de mens voor andere doeleinden in gebruik genomen is, maar veelal ook door vervolging van de soort. De wolf is een roofdier en een voorouder van de hond. Uit deze “taxonomische indeling” kan je bijvoorbeeld opmaken dat de wolf bij de vleeseters hoort (carnivora). Wij hebben ruimte nodig en daarom wordt het leefgebied van de wolf steeds kleiner. Een andere afbeelding melden Meld de aanstootgevende afbeelding. Spring naar Leefgebied – Leefgebied. Vaak wordt de wolf gezien als het symbool voor de wildernis.

Maar in Europa heeft de wolf zich aangepast aan door mensen gedomineerde en ingerichte landschappen. Mogelijk dat ze daarom ook in Nederland een plek kunnen vinden om te leven, niemand beter dan de wolf. Na eeuwenlange vervolging was de wolf in de meeste landen verdwenen. Dankzij bescherming van de wolf, groeiende aantallen prooidieren en groei van natuurgebieden neemt het aantal wolven de laatste decennia weer toe. Wolven vroeger leefden op bijna de hele wereld, ze zijn op veel plekken uitgeroeid.

Hun verspreidingsgebied was vroeger dus veel groter. Nu komen er echter weer wolven op meer plekken voor.

Leefgebied wolf

In het noorden tot voorbij de poolcirkel en in het zuiden tot Mexico, Zuid-Europa, Noord-India, China en. Deze kaart toont het verspreidingsgebied van de wolf in Europa. Beweeg met de muis over de verschillende gebieden en stippen voor meer informatie. Als wolven ongeveer twee jaar oud zijn verlaten ze de familie en gaan ze opzoek naar nieuw leefgebied en een partner.

Daarbij kunnen ze flinke omzwervingen maken. Wolf Allan kreeg in het oosten van Duitsland. Vroeger was de wolf een veel voorkomend dier op het hele noordelijk halfrond. Helaas is door toedoen van de mens het leefgebied nogal veranderd, en is de wolf ruim 150 jaar niet meer in ons land waargenomen. Afhankelijk van het leefgebied jaagt de wolf op verschillende prooidieren, zoals elanden, edelherten, ree├źn en everzwijnen. Knaagdieren, als konijnen en hazen, en vogels staan eveneens op het menu. Maar ook afval en aas kan de wolf bekoren. Wolven hebben invloed op het migratiegedrag van de prooidieren, maar.

Photo used under Creative Commons from Sander van der Wel. Langs de meren van de voormalige bruinkoolwinningen kun je zeearenden, visarend, nachtzwaluw en oehoe ontmoeten. Leefgebieden van de wolf in Lausitz onder de rook van zware industrie: in uitgestrekte akkers met grove den ( linkerfoto), voormalige bruinkoolwinningen (rechterfoto) en militaire oefenterreinen. Leven in groepen van 2 tot 20 dieren. Zwervende wolven steken grote rivieren over en kruisen drukke snelwegen. Doorgaans verlaten jongvolwassen wolven het geboorteroedel in hun tweede levensjaar. Ze gaan dan zwerven, op zoek naar een geschikt nieuw leefgebied en een.

Leefgebied wolf

De meer dan vierhonderd hondenrassen die nu bestaan, stammen af van die wolven. Maar de laatste paar honderd jaar begon de mens genadeloos op wolven te jagen en hun leefgebied te vernietigen. De jachtgebieden van de wolven werden geannexeerd. Uiteraard overschreden de wolven die grenzen, omdat ze nu eenmaal slecht pamfletten kunnen lezen en maling hadden aan hekken.

Concurrentie werd door de mens niet geduld, en het leefgebied van de wolven werd het leefgebied van de mens. Wolven leven in roedels, familiegroepen die bestaan uit een volwassen wolvenpaar, hun jongen van dit jaar en van vorig jaar. Met een leeftijd van 1 tot 2 jaar verlaten jongvolwassen wolven hun geboorteroedel en gaan op zoek naar een eigen leefgebied en partner. Het leefgebied van leeuwen en wolven overlapt namelijk niet (zie afbeeldingen), waardoor ze elkaar nooit zullen tegenkomen en ook niet zullen vechten. Je kan de wolf echter wel vergelijken met een hyena. Hoewel het beest een slechte reputatie heeft als allesverslindende schapeneter, zorgt het dier vooral voor het beteugelen van het wildbestand. Wolven zijn hier zo talrijk aanwezig, omdat er voldoende prooien zijn – voornamelijk herten – en het leefgebied bijna optimaal is. Er zijn bossen, maar het gebied bestaat voornamelijk uit graslanden.

Hierdoor hebben wolven het hier relatief gemakkelijk. Vanuit de Sierra de la Culebra trekken ze verder in.