Haar niet wassen gezond

Als je het maar lang genoeg niet wast, wordt je haar vanzelf weer schoon, denkt een beweging van shampoomijders. Wanneer we ons haar wassen, twee à vier keer per week, stinkt het niet. Er zitten dan geen zorgwekkende hoeveelheden etensresten in. Kappers zijn ervan overtuigd dat je zo min mogelijk je haar moet wassen. Maar wat zou er gebeuren als je je haar helemaal niet meer met shampoo wast ? Vroeger waste ik mijn haar elke dag, maar de afgelopen jaren heb ik dat al terug weten te brengen naar 2 keer per week. Steeds vaker lezen we succesverhalen van vrouwen die hun haar al enkele jaren niet meer wassen met shampoo.

Hoewel het erg vies klinkt, zijn vele dames enthousiast over het resultaat. En dat klinkt niet eens zo onlogisch. De verklaring is simpel: je hoofdhuid voorziet voldoende talg om je haar te voeden en te reinigen. Laat je dit talgevenwicht herstellen door shampoo weg te laten? Dan wordt je haar opnieuw op een natuurlijk ritme gereinigd, met als resultaat een mooier en gezond. Je hebt het vast al eens gehoord: het zou niet goed zijn om je haren dagelijks te wassen. En al helemaal niet met shampoo en conditioner.

Er zijn zelfs mensen die überhaupt gestopt zijn met haarproducten en zweren bij een all-natural aanpak. Maar wat is waarheid en wat gebeurt er eigenlijk als je het niet wast ? Inmiddels ben ik op een punt gekomen waarop in mijn haar een week niet hoef te wassen en dat het dan nog steeds fris en vol volume is. Gelukkig word mijn haar er alleen maar gezond en blij van, het glanst en het voelt heerlijk zacht – dus in sommige (mijn) gevallen is het alleen maar beter om het. Door veelvuldig te wassen, wordt je haar ook weer sneller vet en vies. Als ik het een keer moet wassen doe ik er eerst een haarmaskertje in en was dat met een heel klein beetje shampoo weer uit, de beste manier volgens de. Iedere dag je haar wassen is funest voor je mooie lokken, als shampoo niet schuimt dan reinigt het niet goed en als je shampoo te lang gebruikt, verliest hij zijn werking. Over het wassen van de haren bestaan nogal wat fabels.

Of hebben we hier te maken met feiten? Ik was zo beschaamd dat ik mijn hoofd niet wilde laten zien. Mijn haar was nooit zo vettig geweest. Toen ben ik bijna gezwicht en wilde ik bijna weer mijn haar met shampoo wassen. Haarbanden werden mijn beste vrienden.

Haar niet wassen gezond

Onder de douche maakte ik mijn haar nat en masseerde ik mijn hoofdhuid met. Gastblog door Sabine – Hoi, ik ben dat meisje dat haar haar niet meer met shampoo wast.

Ik gebruik enkel nog water, een kam en een borstel. Het geheim van nooit meer vettig haar, dan denk je vast aan één of ander nieuw haarproduct dat jouw lokken er flawless uit laat zien. Volgens Sarah, Kim Kardashian, Adele en Jessica Simpson heeft het geheim van glanzend haar juist helemaal niéts te maken met haarproducten. Zij wassen hun haar niet of nauwelijks en. Of minstens vijf keer in de week? Het lijkt misschien onmogelijk, maar geloof ons, minder vaak je haar wassen is echt dé oplossing voor haar dat snel vet wordt. Vaak werd er kokosolie na het wassen door de haren gesmeerd om ervoor te zorgen dat het haar niet meer droog aanvoelde. Hoewel het haar tijdelijk gezond lijkt wordt het door siliconen uiteindelijk droger en doffer doordat er geen voedingsstoffen meer opgenomen kunnen worden.

Dat het zelfs beter is om het slechts één keer in de week te doen, of helemaal niet ! Je hoofdhuid maakt zelf een beschermend laagje vet aan. Dit is een natuurlijk proces dat er voor zorgt dat het haar niet uitdroogt. Je haar helemaal niet wassen zou niet fris zijn: je haar wordt vuil, vies, en je hoofdhuid scheidt afvalstoffen af. Daarnaast loop je meestal een paar weken rond met vet haar. Dit komt omdat de talgproductie al jaren gewend is om hard te werken. Het siliconenlaagje dat is opgebouwd, is moeilijk weg te. Nooit had ik me eerder verdiept de no poo methode om je haar niet meer te wassen met shampoo. Toen ontdekte ik ook dat er vele alternatieven zijn voor shampoo.

Het is helemaal niet nodig meteen naar de fles te grijpen bij een probleem. Een absolute must om je haar mooi en gezond te houden, is een goede borstel. Geen wonder dat we shampoo gebruiken? Je kunt ook voor een rigoureuze omschakeling kiezen en in één keer stoppen met je haar te wassen. Dan loop je alleen wel een paar weken rond met vet haar, maar dat herstelt zich echt vanzelf.

Dan heb je eerder het gewenste resultaat en hoef je niet te experimenteren met natriumbicarbonaat. Specifieke shampoos moeten vooral inwerken op je hoofdhuid, niet op je haren zelf: dan tasten ze ook de olie op je haren aan en dat is niet de bedoeling. Blijf dus met je shampoo zo dicht mogelijk op je hoofdhuid. Mag ik mijn haar elke dag wassen ? Andere dingen die hier onder vallen zijn wassen met baking soda en appelazijn ( niet doen!), wassen met ei of wassen met honing.

Ik ben met deze methode aan de slag gegaan, omdat ik al een tijd (lees: 15 maanden) bezig ben om beter voor mijn haar te zorgen en het gezond tot mijn middel te laten.